No sound in Ubuntu 12.04

Questions, answers and issues regarding releases.

No sound in Ubuntu 12.04

Postby AJF » Fri Apr 27, 2012 10:24 am

I get these errors at console:

ALSA lib conf.c:3314:(snd_config_hooks_call) Cannot open shared library libasound_module_conf_pulse.so
ALSA lib pcm.c:2217:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default

Googling it isn't much help, anyone have any idea what's wrong? It looks like it's probably a ren'py issue.
AJF
 
Posts: 2
Joined: Fri Apr 27, 2012 10:23 am

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby khaosdvorak » Fri Apr 27, 2012 3:30 pm

Ubuntu is great. I just installed 12.04 Yesturday myself

I can probably help you out.

First, install hwinfo. This will allow you to easily get hardware info then copy past it her.

sudo apt-get install hwinfo

then type

sudo hwinfo -sound

That will just get all info about your installed sound devices/cards

Copy paste the results here.

I have an Asus G51VX laptop, and when I just did a fresh install I had sound problems as well. Everything worked except my headphones. When I would plug them in they wouldn't work, but my speakers would mute as well. I had to insert one line into alsa-base.conf to fix.

Anyways, If I know your exact audio chip I should be able to help you out. It's probably more of a problem with gstreamer. It has replaced pulseaudio a lot for almost all audio and video playback in 12.04.
When Hanako smiles it makes you feel on top of the world.
When hanako cries.....*HNNNNNNNGGGGGGG* *dies*
User avatar
khaosdvorak
 
Posts: 51
Joined: Fri Apr 13, 2012 11:49 am
Location: Saint Cloud, FL

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby AJF » Sat Apr 28, 2012 12:04 pm

Hey, thanks for trying to help, khaosdvorak.

But I just decided to use the Windows version under WINE. It works fine, and *better*. I get a menu shortcuts, the intro video, etc, which I don't get in the Linux version. And of course, sound works.
AJF
 
Posts: 2
Joined: Fri Apr 27, 2012 10:23 am

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby khaosdvorak » Sat Apr 28, 2012 5:34 pm

Ah good. As long as you got it working then. Haha.
When Hanako smiles it makes you feel on top of the world.
When hanako cries.....*HNNNNNNNGGGGGGG* *dies*
User avatar
khaosdvorak
 
Posts: 51
Joined: Fri Apr 13, 2012 11:49 am
Location: Saint Cloud, FL

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby Evilbob3424 » Sun Apr 29, 2012 1:56 am

Hey Khaosdvorak, mind helping me out? Hwinfo sound didn't give me any info it said "oops: don't know what to do with "audio" but I think I got info from just running hwinfo.
19: PCI 14.2: 0403 Audio device
[Created at pci.318]
Unique ID: 5Dex.FpyRil_5h_0
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:14.2
SysFS BusID: 0000:00:14.2
Hardware Class: sound
Model: "ATI SBx00 Azalia (Intel HDA)"
Vendor: pci 0x1002 "ATI Technologies Inc"
Device: pci 0x4383 "SBx00 Azalia (Intel HDA)"
SubVendor: pci 0x1025 "Acer Incorporated [ALI]"
SubDevice: pci 0x028d
Driver: "snd_hda_intel"
Driver Modules: "snd_hda_intel"
Memory Range: 0x92300000-0x92303fff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 16 (91930 events)
Module Alias: "pci:v00001002d00004383sv00001025sd0000028Dbc04sc03i00"
Driver Info #0:
Driver Status: snd_hda_intel is active
Driver Activation Cmd: "modprobe snd_hda_intel"
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

I would run the Windows version but I'm in the middle of a Hanako Play-through and the saves seem to be incompatible. :cry:
Evilbob3424
 
Posts: 3
Joined: Sun Apr 29, 2012 1:43 am

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby khaosdvorak » Sun Apr 29, 2012 3:06 am

well I have good news

there is a way to make gstreamer not use pulseaudio and instead use ALSA as the sound drive for linux. You don't even have to install anything!!!

First, close down any programs that are running any sound, like the game, or any audio and video player.

open up a terminal, ctrl + alt + t is the shortcut.

type in this command

gstreamer-properties

under the audio tab, make sure to put the plugin for output and input to "ALSA - Advanced Linux Sound Architecture"

Just leave everything else alone. This even fixed some sound issues for me in Skyrim using wine - I know have sound.

You may have to restart your computer for the changes to take full effect. I just restarted before trying anything.
When Hanako smiles it makes you feel on top of the world.
When hanako cries.....*HNNNNNNNGGGGGGG* *dies*
User avatar
khaosdvorak
 
Posts: 51
Joined: Fri Apr 13, 2012 11:49 am
Location: Saint Cloud, FL

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby Evilbob3424 » Sun Apr 29, 2012 8:04 pm

It didn't seem to make a difference :? . I don't know if this relevant but it skips the 4LS intro.
Evilbob3424
 
Posts: 3
Joined: Sun Apr 29, 2012 1:43 am

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby khaosdvorak » Sun Apr 29, 2012 8:46 pm

Evilbob3424 wrote:It didn't seem to make a difference :? . I don't know if this relevant but it skips the 4LS intro.


Hrm. Very strange.

Are you running Ubuntu? If it's skipping the intro video then you might need to go into Ubuntu Software Center and install "Ubuntu Restricted Extras".

That installs all video and audio codecs, and updates java and flash as well as installs some windows fonts.

Must have if you don't already. If it won't work after that I would recommend upgrading to 12.04 LTS. It just came out on thursday, I just did a clean install to it.

Everything, and I mean EVERYTHING that I could do in windows I can do in 12.04.
When Hanako smiles it makes you feel on top of the world.
When hanako cries.....*HNNNNNNNGGGGGGG* *dies*
User avatar
khaosdvorak
 
Posts: 51
Joined: Fri Apr 13, 2012 11:49 am
Location: Saint Cloud, FL

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby Evilbob3424 » Sun Apr 29, 2012 11:25 pm

I do have 12.04, and it was working fine on 11.10. I suspect the problem has something to do with python.
Evilbob3424
 
Posts: 3
Joined: Sun Apr 29, 2012 1:43 am

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby burdebc » Thu May 24, 2012 4:01 am

I recently had the same problem and just found a solution. I asked the same problem on lemmasoft and it was suggested to me to make sure the package ia32-libs was installed. Once I installed this package all of my games started working. The post I mentioned is here:

http://lemmasoft.renai.us/forums/viewto ... =8&t=14961
burdebc
 
Posts: 1
Joined: Wed May 23, 2012 3:42 am

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby antiandrew » Thu May 24, 2012 6:55 am

IN case you were wondering how to install the 32bit libraries, terminal command is : sudo apt-get install ia32-libs. It works on my 12.04
antiandrew
 
Posts: 6
Joined: Tue Jan 17, 2012 9:56 am

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby funyotros » Mon May 20, 2013 7:28 pm

@antiandrew Thanks!! It worked.
Code: Select all
sudo apt-get install ia32-libs
funyotros
 
Posts: 1
Joined: Mon May 20, 2013 7:18 pm

Re: No sound in Ubuntu 12.04

Postby kesandor » Thu Nov 28, 2013 12:17 pm

I'm here for verification.
I running Debian 7.2 Wheezy and I had the same problem.
There was no sound at all in the game and the intro was missing.
I installed the ia32-libs package and everything is working now.
Big thanks guys for the help.
kesandor
 
Posts: 1
Joined: Thu Nov 28, 2013 12:09 pm
Location: Hungary


Return to Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests